Den norske prästen och missionären Niels Vibe Stockfleth (1787-1866) verkade liksom Jacob Fellman (se denne) mycket aktivt för att samerna skulle få utbildning i sitt eget språk, och gjorde själv en viktig insats genom omfattande översättningar till samiska, i synnerhet av religiösa texter. Han arbetade också för att få bukt med det omfattande alkoholmissbruket. Medan andra resenärer tog hjälp av brännvin i kontakterna med skjutsfolk bjöd Stockfleth på kaffe och sötsaker. I februari 1843 gästade han under en av sina många resor på Nordkalotten Lars Levi Læstadius i Karesuando i nordligaste Sverige. Stockfleths hustru Sara var med på resan, och skulle från Karesuando ensam bege sig postvägen ned till norska kusten. "Utan fruktan har jag städse överlämnat min hustru i Guds hand och i fjällappens hand", skriver Stockfleth. Syftet med följande text var dock inte att ge läsaren dramatik och spänning, utan det utgjorde i stället inledningen till en inlägg där Stockfleth ville utöva påtryckning på de norska och svenska staterna för att få till stånd anläggande av nybyggen längs denna postväg:
Den 22 februari 1843 reste min hustru från Naimakka; på grund av kraftigt snöfall och tungt före tvingades hon tillbringa fyra dagar och tre nätter på dessa 13 mil i snön under bar himmel innan hon kom ned till Skibotn i Lyngen. Från Naimakka är 13 mil ned till Skibotn, av vilka 11 mil går över ett högt och vilt fjäll, och på denna hela sträckning från Naimakka till Skibotn fanns den gången inte icke en gamme [= torvkåta], icke ett hus, alldeles intet för att säkra den resandes hälsa och liv. Inte en gång en gamme, som sagt, på denna öde och vida sträckning av 13 mil, som kunde upplysa den resande att han här verkligen befann sig på en postväg, vilken dessutom är en allfarväg som går över två staters territorium. Som bekant är det tre gånger om vintern en av norska, svenska och även ryska undersåtar mycket besökt marknad i Skibotn, där det är en betydande omsättning.
Läs mer
- Kvammen, Kåre, Presten som ble nesten same. S. 22-26 i Vår kirke i nord. Årbok for Hålogaland, 39. årgång, 1987. Bodø.
- Stockfleth, Niels Vibe, Bidrag til kundskab om finnerne i kongeriget Norge. Christiania, 1848.
- Stockfleth, Niels Vibe, Dagbok over mine missionsreiser i Finmarken. Christiania, 1860.