Den brittiske natur- och fornforskaren Edward D. Clarke (1769-1822) reste samtidigt som Acerbi och Skjöldebrand på Nordkalotten, upp till Enontekis i Finland där han iscensatte en ballonguppstigning, förevigad i en ofta återgiven illustration. Det var nära att sällskapen träffats i Enontekis, efter att Clarke och hans unge reskamrat John Marten Cripps hade skyndat norröver just för att träffa och eventuellt ansluta sig till det andra ressällskapet. Nu blev det i stället i Uleåborg de alla sammanträffade. Vid den första ankomsten till Sverige hade f.ö. Clarke rest i sällskap med nationalekonomen Thomas Malthus, som valde att fortsätta vidare till Norge.
Att alla dessa män reste i norr just under 1790-talets slut har sin naturliga förklaring i att den politiska situationen nere på kontinenten då var mycket instabil. Clarkes resa fortsattes i östra Europa, och han kom hem till England först år 1802. Clarkes reseskildring är betydligt mer vederhäftig och pålitlig än Acerbis. Här en skildring av ballonguppstigningen i Enontekis:
Det dröjde ända till kvällen innan stormen bedarrat så mycket att vi kunde göra ett nytt försök med ballongen. Vid det laget hade några lappar lämnat Enontekis och flera andra började söka sig ned till stranden för att gå ombord på sina båtar. Vi skickade därför bud efter dem, och hälsade att vi skulle sända upp ballongen, bara de ville hålla sig på avstånd och inte blanda sig i våra nödvändiga förberedelser. De återvände då alla.
Av orsaker som vi inte kunde utreda blev lapparna mer oroade än roade av denna uppvisning. Då den väl var över hissade vi den stora draken som vi gjort åt herr Grapes barn. När lapparna såg den, blev de ytterst förtjusta. Gamla och unga män, kvinnor och barn, alla var de lika hänryckta och uttryckte sin stora glädje genom tjut och glädjesprång.
Läs mer
- Franzén, Olle, "Niemis berg och Tenglios rosor". Utländska resenärer i Lappmarken 1799. S. 138-141 i Den svenska historien, del 7, red. Sten Carlsson och Jerker Rosén. 1968.
- Sandblad, Henrik, Edward D. Clarke och Giuseppe Acerbi, upptäcktsresande i Norden 1798-1800. S, 155-205 i Lychnos 1979/1980.