Välkommen till Nordkalottbiblioteket
Nordkalottbiblioteket består av:
Nordkalottbiblioteket som innehåller en unik samling litteratur, arkiv- och forskningsmaterial och pressklipp om Nordkalotten.
Resursbiblioteket för meänkieli som stödjer och inspirerar främst kommunala bibliotek med urval av böcker och medier. Kungliga Biblioteket stöttar verksamheten.
Nationellt språkcentrum för meänkieli som arbetar för att ge språkbärare i hela landet möjligheten att behålla, ta tillbaka och utveckla meänkieli – så att språket kan leva vidare i Sverige. Institutet för språk och folkminnen, Isof, är ansvarig för verksamheten.
Släktforskningsmaterial. Här finns mycket material för dig som släktforskar. Matarengi Forskarförening träffas regelbundet på Nordkalottbiblioteket.
Nordkalottbiblioteket ligger i hjärtat av Övertorneå i Tornedalen.
Resursbiblioteket för meänkieli
En hjälp för dig som söker material, inspiration och metoder.
Syftet med resursbiblioteket är att stödja och inspirera landets kommunala bibliotek med urval av böcker och andra medier - och att göra språket synligt. Här ska även pedagogiskt material i meänkieli för undervisning och hemmabruk lyftas fram.
Läs mer om resursbiblioteket
Samling
Här finns en unik samling av litteratur, arkiv- och släktforskningsmaterial liksom artiklar om trakterna runt och norr om polcirkeln. På biblioteket hittar du också svårtillgängligt arkivmaterial om Tornedalen i digitaliserad form och ett spännande bild- och ljudarkiv med material som berör området.
Idag har Nordkalottbiblioteket närmare 10 000 titlar som dokumenterar utvecklingen på Nordkalotten. Äldsta boken i samlingen är ”Manuale Laponicum” från 1648. Biblioteket fungerar som ett referens- bibliotek och böckerna lånas därför inte ut.
Pressklippsamling
Pressklipp rörande Nordkalotten 1958 - 1997 finns på mikrofilm/mikrofiche.
Släktforskning och kulturevenmang
Medlemmar i Matarengi Forskarförening träffas regelbundet i lokalerna och här hålls också olika kulturevenemang, till exempel Meänkielidagen 27 februari varje år.